Kus küpsetatakse hiigelmõõtu ja väga võimalik, et Eesti suurimaid kaneelisaiu? Muidugi Tillu kohvikus Põlvas! Lisaks mõnusale kõhutäiele saab siin hubases kohvikus ka mugavasti kaugtööd teha. Tule proovima!
Meeldejääva nimega Tillu kohvik ongi ehk kõige kuulsam oma ülimaitsvate kaneelisaiade poolest. Neid tuntakse lähedal ja kaugel. Ja kui Põlva kandis söögikoha soovitust küsida, siis tihtipeale pakutakse esimesena välja Tillu kohvikut. Siin ei loe isegi asjaolu, et kohvik asub ka Põlva mõttes esmapilgul imelikus kohas – vähese liiklusega raudteejaama juures linnaservas. Hoolimata sellest on kohvik peaaegu alati mõnusat suminat täis ja mõnikord tekib leti taha lausa järjekord. Sellest pole aga midagi, sest ainuüksi kirevat koogiletti vaadates läheb juba tuju heaks ning ootamine ei tundu sugugi pikk.
Põlva Tillu kohviku perenaine Eve Veski on elupõliselt toimetanud toitlustusäris. Õigupoolest sai Tillu kohvik alguse pooljuhuslikult ja võib öelda, et lausa häda sunnil. Eve oli 2011. aastal Põlvasse rajanud talupoe, kus müüdi ümberkaudsete talunike toidukraami. Esimesed paar kuud läks müük hästi, kuid jäi siis toppama. Eriti nukker oli lugu pagaritoodetega. Neid lihtsalt ei ostetud. „Oligi nii, et tellisime päevaks kolm kaneelisaia ja õhtul olid need saiad endiselt alles,“ meenutab Eve. „Otsustasin, et mis ma neid kolme saia ikka tellin ja teen nad parem ise valmis. Aga läks nii, et esimese tunniga müüsin 30 saia ja inimesed seisid järjekorras, oodates järgmise plaaditäie valmimist.“
Poest kohvikuks
Kaneelisaiad aitasid talupoel üle elada esimese talve ning asi kippus aina enam muutuvat kohvikuks. „Kliendid küsisid laiemat tootevalikut ja nii me tõmbasimegi poe osa koomale ning laiendasime kohvikut,“ sõnab Eve. Aga miks Tillu? „See on sõnast tillukene. Nimi, mis ei lähe meelest ära, kui näed meie kohviku „tillukest“ perenaist ja „tillukesi“ saiu.“
Kord kaalus üks Tillu klient huvi pärast kohviku kaneelisaia ära ja sai tulemuseks 320 grammi. Tavaliselt kaalub kaneelisai ca 60 grammi. „Ongi selline sai, mida saad süüa mitu päeva või koos sõbraga,“ muigab Eve. „Ja ei ole ka nii, et meie saiakesed jäävad ajas väiksemaks. Oleme jäänud jonnakalt kindlaks nende suurusele, see on meie eripära.“
Muidugi ei koosne Tillu kohviku menüü vaid kaneelisaiadest, vaid küpsetatakse ka muid saiu, kooke ja torte. Iga päev pakub kohvik ka lõunamenüüd – suppi, praadi, pizzat, salatit. Lisaks on endiselt olema ka lett ümbruskonna toidutootjate parimate ja tõeliselt hoolikalt valitud paladega.
Eve on kaljukindlalt truuks jäänud oma põhimõttele, mis puudutab toodangu kvaliteeti ja tooraineid. „Toodete sees kasutame võid. Ei mingit margariini, jahuparandajaid ja säilitusaineid,“ sõnab ta. Kui vähegi võimalik, eelistatakse tooraine tarnijatena kohalikke pakkujaid, näiteks on Tillul juba väljakujunenud koostöö ümberkaudsete seene- ja marjakorjajatega, kes kohvikut värskete metsaandidega varustavad.
Lahe boheemlaslik atmosfäär
Tihtipeale näeb Eve, et kohvikukülastajad teevad siin ka kaugtööd. Tänapäeva inimesel on tööasjad peaaegu koguaeg kaasas ja tegelikult edenebki töö linnakärast eemal isegi jõudsamalt. Igapäevaselt kodus või kontoris töötajatele ju lausa soovitatakse kaugtööd aeg-ajalt teises keskkonnas teha, et nõnda vaheldust leida. Ja miks ei peakski siin kaugtöö edenema, kui võid end premeerida otse ahjust tulnud kuuma saiakesega?!
Üldselt on Tillu kohvikus alati rahvast, mõnikord lausa palju. Seega, kui mõlgub meeles mõte paariks tunniks Tillus oma ajutine kontor avalda, siis soovitab Eve laua eelnevalt kinni panna. Nii saab korraldada kaugtöö tegemiseks just mugavaima nurgakese. „Siin on väga lahe ja mugav atmosfäär, natuke kodune. Kliendid on öelnud, et see ei olegi nagu Põlva või Eesti, vaid pigem meenutab Prantsuse külakohvikut,“ sõnab Eve.
Kohvikulaua ümber saab maha pidada ka ajurünnaku või kiire koosoleku. Tillu kohvikus on kokku 30 kohta, millele suvisel ajal lisanduvad ka terrassikohad. Internet on kiire ja kaugtöö tegemiseks jätkub seda piisavalt. Väheoluline pole ka asjaolu, et kohviku juures on suur parkla. Nii kummaline kui see ka pole, siis isegi Põlva taolises väikeses linnakeses võib kesklinnas parkimiskoha leidmine olla keeruline.
Eve kiidab kohviku energiavahetust, mis siin inimeste vahel justkui iseenesest tekib. „Meil on toredad püsikunded, kes käivad lõuna ajal ja kui näevad, et kohti on vähe, siis istuvad kokku, kuna nad juba tunnevad üksteist nägupidi. Tekivad spontaansed seltskonnad. Mulle teeb suurt rõõmu, kui näen, et inimesed ei kiirusta meie juurest minema, vaid jäävad pikemaks,“ sõnab Eve.
Kui palju ta ise kaugtööd teeb? „Nii nagu ettevõtjad ikka – kui töö juures jäävad asjad pooleli, lõpetan võimalusel kodus. Aga üldiselt kohvikupidajana kaugtööd väga teha ei saa – meil käib koosolek ikka nii, et lähen keset kööki ja arutame tiimiga asjad kohapeal läbi,“ sõnab ta.